KTP

|

Avtomatizacija daje krila CNC-obdelavam

Avtomatizacija daje krila CNC-obdelavam
Show Picture 1Show Picture 2

Avtomatizacija daje krila CNC obdelavam tako v obrti kot v industrijiCNC obdelovalni centri so standardni stroji prihodnosti. Centralno vlogo ob uspešni umestitvi tehnologije v delavnico ima tudi razmislek o avtomatizaciji. Pripravljeni koncepti ponujajo občutno prednost v produktivnosti in pri kvaliteti izdelkov.

Kdor je lani obiskal Ligno 2015 se je lahko na lastne oči prepričal o obsežnosti rešitev avtomatizacije Homag skupine.

Zakaj sploh avtomatizirati?
Obstaja več razlogov za razmislek o avtomatizaciji. Tudi za majhne mizarje se pokažejo pomembni učinki pri obvladljivi višini investicije in včasih presenetljivo kratki amortizacijski dobi. Po eni strani se serije manjšajo in v odvisnosti od tehnologije podjetja ne morejo vedno slediti tem trendom po prilagodljivosti, gospodarnosti in hitrosti. CNC stroji so tem zahtevam lažje kos in dobivajo na pomenu saj lahko z večjo procesno varnostjo proizvajajo tudi povsem posamične izdelke. Ob povedanem je potrebno upoštevati tudi porabljen čas kvalitetnih kadrov. Njihovega časa je tudi škoda za polaganje in odlaganje kosov na CNC. Njihov čas naj bi bil raje namenjen odlični pripravi in organizaciji dela okrog stroja. Avtomatizirati in profitirati je moto prihodnosti. Z avtomatizacijo se podaljša delovanje stroja – tudi v času premorov ali po koncu izmene. Tako lahko iz 8 ur prisotnosti posluževalnega osebja nastane 12 ur delovanja stroja skozi npr. izkoriščanje prekinitev, podaljšanje dela po koncu osnovnega delovnega časa itd.. Mogoče je tudi posluževanje dveh strojev z enim delavcem – na primer če se izdelke na en stroj polaga ročno na drugega ali celo tudi na tretji stroj pa avtomatsko s pomočjo nakladalne naprave.

Če je na stroj priklopljena naprava za avtomatsko nakladanje odpadejo praktično vsi zastoji ki so povezani s posluževanjem. Tak način poveča pretočnost in zniža stroške preračunane na sam izdelek. Pri avtomatiziranem procesu ne prihaja do poškodb tako kot pri ročni manipulaciji in hkrati je delovno osebje razbremenjeno težjega prekladanja kosov.

V nadaljevanju so opisani trije načini oziroma tri možnosti avtomatizacije.

Hitra amortizacija v nižjem segmentu TBA:
Avtomatizacija z TBA-nakladalno enoto je primerna za manjša in srednje velika podjetja. To nakladalno napravo je  mogoče prigraditi na katerikoli mostni CNC stroj tipa BMG 200-600 Homag ali WEEKE. Investicija v nakladalno napravo je sorazmerno nizka učinek pa velik. Amortizacijski časi se gibljejo v povprečju med enim in dvema letoma. Pri podjetjih kjer se obdelujejo tako male serije kot individuala (serija 1, kjer je vsak kos drugačen), se obdelovalni center med rednim delovnim časom lahko uporablja za individualno proizvodnjo z ročnim nakladanjem, med prekinitvami in po koncu delovnega časa delavcev pa za obdelavo manjših seriji tudi v mešanih zložajih.
Učinki in prednosti na prvi pogled:
 • mogoč način dela ročno ali avtomatsko
 • cenovno ugodna avtomatizacija
 • hitra amortizacija
 • manjša poraba prostora, enostavno posluževanje
 • enostavno podaljšanje delovnega časa stroja

Slika 1: Prigrajena nakladalna naprava TBA
Prigrajena nakladalna naprava TBA
Mostne nakladalne naprave z visoko kapaciteto TBP:
Namenjene za nakladanje na mostne CNC stroje tipa BAZ/BOF. S svojo dolžino do 15 m so TBP naprave primerne za višje kapacitete nakladanja/razkladanje in večje teže obdelovancev. Pokrijejo celotno delovno polje CNC stroja in lahko nakladajo/razkladajo tudi več izdelkov vzporedno. Tak način praviloma vodi do podvajanja kapacitet. Zaradi dolžine je lahko več zložajnih mest, različni sistemi vpenjanja obdelovancev in integrirano čiščenje obdelovancev pa zagotavljajo univerzalnost te rešitve z visoko produktivnostjo. Zaradi stranske postavitve ob CNC-ju ostaja možnost neomejenega ročnega posluževanja stroja. Posluževanje je integrirano v WoodWOP. Naprava obratuje avtonomno. V kombinaciji s strojem z avtomatsko nastavljivo mizo in vpenjali je mogoče pokriti celotni proces avtomatizirano.
Učinki in prednosti:
 • veliki prostori nakladalne naprave
 • tudi težki obdelovanci
 • vzporedna obdelava večih izdelkov npr. za sinhrono delo na CNC stroju z več motorji hkrati
 • visoka kapaciteta, konstantni način dela

Slika 2: Linijska mostna nakladalno/razkladalne naprava TBP
Linijska mostna nakladalno/razkladalna naprava TBP
Robot - zelo prilagodljiva vsestranska rešitev:
Najvišjo učinkovitost ponujajo rešitve z roboti. Izkažejo se kot zelo prilagodljive rešitve glede na okolico ter glede na spremembe v poteku operaciji ali pri spremembah v proizvodnega programa. Z ustreznimi ukrepi (izpihovanje, odstranjevanje odpadkov s stroja) se lahko doseže zelo visoka procesna varnost. Pri uporabi robota lahko posluževalec stroja zapusti delovno mesto za določen čas. Tako se dvigne produktivnost,  razbremeni posluževalno osebje in dvigne kvaliteta izdelkov. Moč robotov se izkaže v šest-osnem gibanju. Robot pokaže svoje prednosti povsod kjer so potrebne dodatne funkcije kot npr. različne slike razkladanja, integracija poravnalne in/ali obračalne postaje ali integracija merilne postaje s korekcijo po potrebi. Posluževanje je enostavno in nekomplicirano, direktno vključeno v krmiljenje CNC stroja. Ni potrebno znanje programiranja robota. Robot se programira preko parametrov obdelovanca kot so dolžina, širina, debelina in dodatnih parametrov kot na primer „obračanje“.

Slika 3: Nakladanje/razkladanje na CNC z robotom
Nkladanje/razkladanje na CNC z robotom

V primeru dodatnih vprašanj pokličite Marka Kreka na telefonsko številko 040 847 902 ali mu pišite na e-naslov marko.krek@ktp.si.

Oglejte si tudi

 • Corpus d.o.o.
 • HOMAG
 • LEDERMANN GmbH & Co. KG
 • MAKOR
 • MARUNAKA
 • NESTRO Hainchen
 • OERTLI WERKZEUGE AG Austria
 • ProLogic Computer GmbH
 • STRIEBIG
 • WEINMANN HOLZBAUSYSTEMTECHNIK